top of page

עוזיה גליל

ראשית חייו

עוזיה גליל נולד ב-1925 בבוקרשט, רומניה. חינוכו המוקדם כלל השכלה רחבה ורכישת מספר שפות, אך לימודיו נגדעו ב-1940 עם הנהגת חוקי הגזע נגד היהודים. ב-1941, בין השאר בגלל פוגרומים קשה ברומניה, בחר עוזיה בן ה-16, בתמיכת הוריו, לעלות לארץ ישראל.

עם הגעתו ארצה עוזיה לא בזבז זמן וכבר ב-1947 השלים את לימודיו בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון (בדומה למובילים אחרים באתר) ועם קום המדינה התגייס לחיל הים. ב-1952 נשלח ללמוד הנדסת אלקטרוניקה בארה"ב, שם רכש את הידע והמיומנויות העתידים להפוך אותו לאחת הדמויות המשמעותיות ביותר בהיסטוריית ההייטק הישראלית. הוא כמובן לא רק למד – עוזיה גם הצטרף לצוות הפיתוח של מוטורולה ועזר לפתח את הטלוויזיה הצבעונית הראשונה.

ממכשור רפואי ועד טכנולוגיה צבאית

מאז שחרורו מצה"ל ב-1957 עמד גליל בראש המחלקה לאלקטרוניקה בטכניון ובמקביל עבד על פיתוח מעבדה לפיתוח מוצרי אלקטרוניקה. הוא קרא לחברה "אלרון", חברת ההייטק האזרחית הראשונה בישראל. החברה הקטנה שפעלה בתחילה מדירתו של גליל, הפכה עם השנים למעצמה בתחום המחשבים והאלקטרוניקה. "אלרון", כמובן, היא רק אחת מהחברות עליהן הטביע גליל את חותמו. הוא גם כיהן כיו"ר דירקטוריון אלביט ומספר חברות ענק נוספות, ביניהן אלסינט ואורבוטק.

בזמנו החופשי של עוזיה גליל

עם הזמן פנה גליל גם לזירה הציבורית, וכיהן כיו"ר הקורטוריון הבינלאומי של הטכניון וכסגן יו"ר המועצה המייעצת של בנק ישראל. ב-1999 הקים את חברת "עוזיה יזום וניהול בע"מ" לטיפוח עסקים חדשים בתחום התקשורת הסלולרית, במטרה להפוך משאבים טכנולוגיים מקומיים להצלחה בינלאומית.

פרסים והכרה

כראוי לאיש אשכולות בסדר גודל שכזה, זכה גליל לפרסי הוקרה רבים על פועלו המתפרס על פני עשורים רבים. על קידומו חסר התקדים של התעשייה הטכנולוגית בישראל הוענק לו ב-1997 פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. כמו כן זכה בפרס התעשייה מטעם התאחדות התעשיינים בישראל, פרס י"ור הכנסת לאיכות החיים, תארי דוקטור לשם כבוד מהטכניון, מכון ויצמן למדע, אוניברסיטת בן-גוריון, ועוד פרסים רבים נוספים.

עוזיה גליל במשרדו (צילום מסך: YouTube)


לא רואים עליו

מלא מרץ וחיוניות, עוזיה ידוע כאדם המתייצב בכל בוקר במשרדו. למרות גילו המתקדם, ראייתו דווקא מזכירה אדם צעיר וגמיש. "אני לא כמו ההורים האלה שאומרים לילדים 'כשאנחנו היינו…'", הוא מסביר, "אני אומר, כל מה שאנחנו אומרים היום שהוא הדרך הנכונה, מחר אנחנו צריכים לבדוק אם זה נכון". את מערכת החינוך בישראל, לדבריו, יש להתאים לדרישות הזמן: "הילדים של היום יכולים ללמד את המורים שלהם בתחומים רבים, ולא להפך. המורים הם דור מיושן, שלא מבין דברים בסיסיים במחשבים". ורק כדי להוכיח שהוא רציני, ליום הולדתה הראשון של נינתו הוא קנה לה אייפד.

3 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page